فهرست مطالب

نشریه فقه پزشکی
پیاپی 7-8 (تابستان و پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحه 1
  • طاهر علی محمدی صفحات 9-40
    اقدامات پزشکان در راستای درمان بیماران نه تنها مشروعیت، بلکه ضرورت دارد و واجب کفایی است. گاهی بیمار در اثر معالجه، تلف و یا دچار ضرر می شود، در آن صورت این سوال به وجود می آید که آیا پزشک، ضامن است یا خیر. پاسخ به این سوال نیاز به بررسی موضوع از جنبه های مختلف دارد. در این پژوهش که موضوع از دیدگاه فقه امامیه و مذاهب چهارگانه اهل سنت به روش توصیفی تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته، چنین به دست آمده است که نمی توان پزشک را به طور مطلق ضامن دانست و یا رای بر تبرئه او داد؛ بلکه در صورت عدم اخذ برائت، نداشتن تخصص کافی و یا وقوع کوتاهی از او ضامن می باشد؛ در غیر این صورت ضامن نیست.
    کلیدواژگان: پزشک، ضمان، معالجه، مسوولیت، اذن
  • حسین علی سعدی صفحات 41-71
    مسوولیت پزشک در برابر خسارت های پدید آمده به لحاظ فقهی بسیار مهم و حیاتی است که از یک سو به حقوق بیماران و از سوی دیگر به مخاطره انداختن حرفه پزشکی مربوط می شود. در قانون مجازات اسلامی مواد 319 و 322 به مسوولیت محض (تعهد به نتیجه) پزشک اشاره و تنها راه را اخذ برائت از مریض یا ولی او می داند. مساله مسوولیت پزشک در پرتو قاعده احسان که نفی هر گونه ضمانی از محسن دارد، به جد در این حوزه راهگشا خواهد بود. در این نوشتار ضمن تحلیل مبانی و قلمرو قاعده احسان به مولفه های تحقق موضوع آن پرداخته و این فرضیه به اثبات رسیده است که حرفه پزشکی آن گاه می تواند مشمول این قاعده قرار گیرد که تبرعی باشد و اخذ اجرت با احسان سازگار نخواهد بود لذا قاعده احسان نسبت به حرفه پزشکی در صورتی که اجرت دریافت نماید شمول نخواهد داشت و البته شمول قاعده نسبت به مسوولیت کیفری مساله دیگری است که باید جداگانه مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: قاعده احسان، مسوولیت پزشک، خسارت، اخذ اجرت
  • اسماعیل آقابابایی صفحات 73-99
    ترک وظیفه منجر به مرگ در دو محور قابل بحث است: به عنوان تخلف انتظامی و مستوجب تعزیر و با عنوان قتل عمد یا شبه عمد. این نوشته محور دوم را مد نظر دارد و به نظر می رسد حتی اگر ترک فعل را به عنوان عنصر مادی قتل نپذیریم، در خصوص پزشک به دلیل قبول اختیاری مسوولیت، ترک فعل از موجبات ضمان است و بر اساس تعهد عام یا خاص به حسب مورد و با لحاظ برخی شرایط می توان پزشک را مستحق مجازات از نوع دیه یا قصاص دانست.
    اغرای در جهل، ترک فعل بعد از انجام فعل یا وابستگی حیات بیمار به فعل پزشک، از عناوینی اند که پزشک را در مقایسه با دیگران در وضعیت متفاوت قرار داده و مسوولیت کیفری سنگین تری را بر وی تحمیل می کنند.
    کلیدواژگان: ترک فعل، مسوولیت کیفری، تعهد پزشک، قتل عمد
  • محمد روشن صفحات 101-131
    ضمان قهری فرد ناقل اعم از این که همراه با قصد و علم و یا جهل به بیماری باشد، به علت استقرار ارکان مسوولیت و آن که هیچ ضرری غیر متدارک نیست ثابت، و حکم به جبران خسارت مسلم است. در مسوولیت کیفری نیز باید قائل به تفکیک شد و در موردی که ناقل با علم و قصد با تماس جنسی و بدون اطلاع، شریک جنسی خود را مبتلا می سازد، به عنوان عامل بازدارنده، اقتضای مصالح اجتماعی، حکم به قصاص با قواعد سازگارتر است اما در مواردی که قصد قتل یا علم به کشنده بودن و یا انتقال مرض نباشد، با توجه به اصول حاکم بر دادرسی از قبیل؛ قانونی بودن جرم و مجازات، تفسیر مضیق به نفع متهم و قاعده درء، حکم به شبه عمد اوفق با احتیاط است. آن چه از قوانین کنونی به ویژه قانون مدنی استنباط می شود، بیماری های جنسی از قبیل ایدز را نمی توان عامل فسخ نکاح دانست اما بر اساس ماده 1127 ق.م، در صورت اطلاع زن به بیماری مقاربتی زوج (پس ازعقد) می تواند از تمکین خودداری و این استنکاف مانع حق نفقه او نخواهد بود. در خصوص حق حبس در فرض مزبور نیز، زوجه حق استنکاف از تمکین تا حصول نتیجه آزمایش را داشته و در صورت احراز بیماری جنسی، حق حبس خواهد داشت. همچنین با توجه به ماده1130ق.م صدور مجوز طلاق در بیماری های واگیردار جنسی کاملا قابل پذیرش است.
    کلیدواژگان: ضمان، مسوولیت مدنی، مسوولیت کیفری، بیماری جنسی، قصاص، خسارت
  • احسان سامانی صفحات 133-158
    در میان ما انسان ها علاوه بر وجود مرد و زن، افراد دیگری به نام خنثی (دو جنسیتی) نیز وجود دارند که هم آلت جنسی مردانه دارند و هم آلت جنسی زنانه. سوالی که در این نوشته به دنبال پاسخ دادن به آن هستیم این است که این افراد دو جنسیتی آیا می توانند ازدواج کنند یا نمی توانند و در صورتی که بتوانند ازدواج کنند، حق ازدواج با چه جنسی را دارند یعنی با زنان می توانند ازدواج کنند یا با مردان و یا این که در انتخاب هر یک از این دو مختارند. مطلب دیگر این است که چنان چه شخصی با فرد خنثایی ازدواج کرد، آیا به جهت این عیب، حق فسخ ازدواج را دارد یا این که از چنین حقی برخوردار نیست.
    همچنین در باب محرمات نکاح آمده است که چنان چه شخصی با دیگری عمل منافی عفت لواط را مرتکب شود، ازدواج با مادر، خواهر و دختر مفعول برای فاعل حرام است، حال اگر یکی از طرفین و یا هر دوی آن ها خنثای مشکل (هرمافرودیت واقعی) باشند، حکم و تکلیف چه می باشد؟
    مساله دیگر این که چنان چه خنثای مشکل (هرمافرودیت واقعی) طبق شرایط باب رضاع به بچه ای شیر دهد، آیا موجب محرمیت رضاعی می شود یا خیر؟ و مطلب دیگر اینکه حق حضانت خنثای مشکل از سه سال تا هفت سال با چه کسی است. آیا با پدر است یا این که با مادر است. البته قبل از پاسخ به این سوالات، برخی واژه ها همچون خنثی، خنثای مشکل را توضیح خواهیم داد.
    کلیدواژگان: خنثی، مشکل، غیر مشکل
  • مصطفی اربابی مجاز صفحات 159-191
    امروزه پیشرفت علوم وفناوری آثار خود را در تمام زمینه ها از جمله وسایل و ابزار کشف واثبات جرایم آشکار ساخته، به گونه ای که در عصری که آن را عصر «ادله علمی» می نامند، حتی ادله سنتی مانند شهادت و اقرار در مواردی با کمک ادله علمی جدید سنجیده می شوند. این ادله طیف گسترده ای از اقدامات و آزمایشات و معاینات علمی و فنی را در بر می گیرند که قسمت اعظمی از موضوعات مورد مطالعه در جرم یابی را پزشکی قانونی بر عهده دارد.
    از دیگر سو با توجه به استفاده مجرمین از روش های علمی و فنی در ارتکاب جرایم و ناکارآمد بودن استفاده صرف از ادله اثبات سنتی در جهت مبارزه با آن ها، باید دستگاه قضایی را به تجهیز شدن به انواع شیوه های علمی مبارزه با بزهکاری و از جمله به استفاده از راه های علمی اثبات جرم مجاز بدانیم. لذا ضرورت دارد تا اعتبار این ادله، بخصوص ادله اثبات ناشی از آزمایشات دقیق پزشکی قانونی را از منظر فقه امامیه بررسی نماییم. در این نوشتار، اعتبار این ادله در پرتو تبیین مفهوم و حدود و ثغور علم قاضی، بررسی گشته و به نظر می رسد در صورتی که ادله ناشی از کارشناسی پزشکی قانونی تامین کنننده علم عادی و یقین عرفی برای قاضی گردند، با توجه به اعتبار علم قاضی در حق الله و حق الناس طبق نظر مشهور فقهای امامیه، می توان قائل به اعتبار این ادله در فقه امامیه و به تبع در حقوق کیفری بود. ولی با توجه به سیاست های کاملا متمایز نظام حقوق کیفری اسلام در جرایم مستوجب حق الله در مقایسه با جرایم مستوجب حق الناس، و به خصوص جریان اصول ستر و جرم پوشی در جرایم مستوجب حق الله محض، اعتبار این ادله در این نوع جرایم با محدودیت مواجه است و نه در جهت اثبات که صرفا در جهت برائت متهم می توان از این نوع ادله بهره برد.
    کلیدواژگان: ادله اثبات جرم، کارشناسی های پزشکی قانونی، قرائن اثبات جرم، اماره، علم قاضی
|
  • Taher Alimohammadi Pages 9-40
    Medical procedures in order to the patient's treatment are legitimate, necessary and have to be done sufficiency. When the under treatment patient dies or injured, are the doctors responsible, even if he/she has enough knowledge and experiences, or there are some limitations? The question is whether or not the physicians are responsible for compensation? Addressing such kind of questions needs systematic investigations in different aspects. The present descriptive/ analytical study, aimed to compare perspectives of Islamic religious either Shia or four divisions of Sunnis about juridical and legal responsibilities of medical staff. In conclusion, physicians are not either responsible or free of charge in absolute, but if they have no enough experience and knowledge, or did not pay enough attention, they are responsible, otherwise not.
    Keywords: Islamic religious, cure, Medical staff, Responsibility, Permission
  • Hosseinali Saadi Pages 41-71
    The Physician liability arising for damages in Islamic view is so important; the patient legal rights from one side and endangering the doctors’ profession are considerable. In the penal code of Islamic republic of Iran’s law, on the article number 319 and 322 pointed that the Physician is full responsible and the only way of compurgation of doctor is the permission of the patients or their guardian. The issue of physician responsibility in light of the IHSANN rule, denying any liability of Benefactor, is a very good approach here. In this paper we are going to study the principles and scope of this rule and approve this hypothesis that the doctor when works free of charge comes under the rule but when works for price is not without liability. Of course the penal liability according to this rule needs further studying.
    Keywords: Ihsan rule, Physician liability, compurgation, damages
  • Esmaeil Aghbabaei Beni, Addel Sarikhani Pages 73-99
    Omission of physician that led to the death can be discussed in two ways: as a disciplinary offense or punishable as intended murder or quasi- intentional. This paper concentrates on the second one. It seems that omission is considered as a criminal offense, even if the omission is not regarded as “actus reus” of the homicide generally because of having arbitrary responsibility. By virtue of general or special obligation of the physician and other considerations, he or she is eligible for punishment as a retaliation (Ghesaas) or blood money (Dieh).Leading to ignorance, omission after act and dependency the life of patient to physician will put the doctors in different situation and impose heavier criminal liability on them.
    Keywords: omission, criminal responsibility, the obligation of doctor, murder
  • Mohammad Roshan, Mohammad Sadeghi Pages 101-131
    Carrier's liability enforced, whether with intention or ignorance of the disease, due to the settlement of the liability component is no harm in non-compensation fixed, and judgment is granted to compensation. In terms of criminal responsibility should be placed, and in case of transmission by sexual contact, and without the knowledge of science and intended, it affects your partner, as a deterrent, social and material demands, the death sentence is consistent with the rules of the In the case of attempted murder or a fatal disease being transmitted or not, according to principles such as justice, law and punishment of the crime, the defendant's narrow interpretation of Rule Dara’, quasi-intentional sentence with caution appropriate. What can be derived from existing law, particularly civil law, sexual diseases such as HIV cannot cause the termination of the marriage under Article 1127 BC. M., information on sexually transmitted disease woman couple (after contract) refused and this refusal may hinder compliance He had no right to alimony. Imprisonment in default on the right of the wife's right of refusal upon proof of compliance to ensure the test results and sexually transmitted diseases, the sentence will be. Also, according to Article 1130 BC. M. permit divorce in sexual epidemics is completely acceptable.
    Keywords: Liability, civil liability, criminal liability, illness, sex, death, damage
  • Ehsan Samani Pages 133-158
    In us, the human beings, in addition to the existence of male and female, there is another sex called hermaphrodite (bisexual) that has both masculine and feminine sexual organ. The question which we are going to answer in this paper is that if the bisexual person can marry or not, and if it can, which gender he is allowed to marry with, i.e. whether it is permitted to marry with males or females, or it is allowed to choose between the two. Another question is that if someone got married with a bisexual, does it have option to rescind the marriage for this defect or it is not entitled to enjoy this right.Similarly on the prohibitions of marriage we see when somebody commits the nefarious act of sodomy, his marriage with the mother, sister and the daughter of the sodomized person with the sodomist is prohibited, now if one of the parties or both of them are unclear bisexual (real hermaphrodite), what is the law and obligation?Another question is that if the unclear bisexual (real hermaphrodite), in accordance with the conditions of the fostering book, gives milk to a child, does this cause the relationship which brings about forbidding marriage or not. And another point, whose is the right of the child custody in real hermaphrodite from the age of three to seven? Is it for the father or for the mother? Of course before answering these questions, we will describe some words like bisexual and real hermaphrodite.
    Keywords: hermaphrodite, real, unclear
  • Mostafa Arbabi Mojaz Pages 159-191
    Todays, scientific and technological advancements have affected all fields including the means and tools of discovering and proving crimes. Therefore, in this era, which is named the era of "scientific evidences", even the traditional well-accepted proofs such as witnessing and confession are in some cases evaluated by modern scientific proofs. The so-called scientific evidences include a wide variety of scientific and technical actions, experimentations and explorations that is in charge of the most of case studies in criminalities of forensic medicine.On the other hand, regarding criminal's use of scientific and technical methods in committing crimes and the inefficiency of using mere traditional proofs to counter them, we should authorize juridical systems to equip themselves with various types of scientific methods to counter crime, among them making use of scientific proving methods. Thus, we should investigate the validity of these evidences, especially Proofs from rigorous experiments of forensic medicine, from Shiite Jurisprudence and criminal law's point of view, particularly modern proving documents. In this study, the validity of these documents is dealt with by explaining the concept and the boundaries of judge's knowledge. We concluded that in the case that proofs from forensic medicine survey provide a common knowledge and a conventional certainty for the judge, due to the validity of judge's knowledge in Hagh-Allah (right of God) and Hagh-al-Nas (right of people), we can consider them valid in Shiite jurisprudence, and as a result, in criminal law.In addition, due to the exclusive policies of Islam in dealing with the crimes involving Hagh-Allah and the crimes that involve Hagh-al-Nas, especially the applicability of crime-covering principles in issues in which the pure rights of God is considered, the validity of these evidences in this type of crimes is facing with restriction, and these evidences can be used only for innocence and not for prove.
    Keywords: Proofs of Crime, Forensic Medicine Surveys, Circumstantial Evidence, Presumptions, Judge Knowledge